kedaihitamputih

..

Sunday, April 25, 2010

D08: kedaihitamputihTshirt: kedaihitamputih
Warna Tshirt: white & black
Saiz: s, m, L, Xl, XXL, XXXL
Harga: RM 20


Tuesday, April 13, 2010

dvd SELEPAS TSUNAMI


dvd SELEPAS TSUNAMI

sebuah filem dokumentri oleh ANNA HAR

penerbit: BRENDA DANKER

editor: CHI TOO

penerbit eksekutif: JERALD JOSEPH

penyampai: HARIS IBRAHIM

durasi: 36minit bahasa: BM dengan sarikata English

harga: RM 15

Sinopsis:

Pilihan raya ke-12 bukan setakat melibatkan perubahan empat kerajaan negeri atau kehilangan kuasa dua pertiga barisan nasional di parlimen. Ia membawa kepada pelbagai amalan yang tidak wujud dan nampak asing sebelum ini dapat dirasakn oleh rakyat buat julung kalinya. Di negeri Selangor satu badan di bawah dewan negeri ditubuhkan untuk memantau perbelanjaan dana awam.

Di peringkat persekutuan, parlimen kini nampak lebih serius dengan kehadiran wakil pembangkang. Hari ini umno dan barisan nasional yang keras kepala sebelum 8mac lalu, juga sudah mula bertutur dalam bahasa perubahan. Bagaimanapun perubahan yang sebenar bukanlah semudah membuang undi pada hari pilihan raya.

Dokumentari ini menggambarkan maksud di sebalik perubahan yang sering dicanangkan.


Buku: Perburuan


HABIS!!
Buku: Perburuan

Penulis: Pramoedya Ananta Toer

Terbitan: Wira Karya

Harga: RM 8

Muka surat: 145m/s

Sinopsis:

Perburuan, novel penting Pramoedya yang pertama ditulis semasa beliau ditahan kerana perjuangan menentang penjajahan Belanda.
Plot novel mengabungkan bermacam pertentangan cinta dengan benci, setia dengan belot, gembira dengan sedih. Perburuan berakhir dengan kejayaan perjuangan menentang penjajahan, akan tetapi malangnya Hardo kehilangan kekasih, yang gugur akibat peluru sesat Jepun. Novel ini sentiasa mengingatkan kita betapa pentingnya kebebasan bagi manusia.